گزارش برگزاری روز نجوم در برج میلاد
روز بیست و چهارم اردیبهشت ماه در رویدادی که به عنوان روز نجوم و به همت انجمن نجوم ایران برگزار شد، مراکز و گروههای نجومی حرفهای و آماتوری که دعوت شده بودند تا این روز را به شکل متمرکز و در کنار هم برگزار کنند، غرفههایی را به خود اختصاص داده بودند و در آنها علم نجوم را برای مردم ترویج میکردند. هر کدام از این غرفهها روشها و اهداف مختلفی را برای این کار انتخاب کرده بودند که به معرفی مختصر هر یک از آنها میپردازیم.
انجمن نجوم آماتوری ایران
این انجمن برای آشنایی مردم با نجوم فعالیت میکرد و درصدد بود چند دهه فعالیت انجمن نجوم آماتوری را به مردم نشان بدهد.
از جمله فعالیتهایی که در این غرفه انجام میشد، ارائه نرمافزارهای Starchart، استلاریوم و افلاکنما بود که این انجمن خود تهیه کرده بود. همچنین کتابهای منتشر شده «چگونه ستاره شمال را پیدا کنیم» و «گذر سیاره زهره در عصر قاجار» که توسط انجمن نوشته شده بود نیز ارائه شدند.
قستمی از غرفه نیز به آشنایی کودکان با نجوم، از طریق نقاشی و اعطای جوایز، اختصاص داده شده بود.
مدرسه پیشدبستان و دبستان مهرایلیا
این مدرسه که تنها مدرسهای است که آسماننما و رصدخانه دارد، زیر نظر علی ابراهیمی اداره میشود. دانشآموزان مدرسه در زمینه نجوم و آشنایی با آسمان آموزشهای ویژهای دیدهاند و خودشان اداره غرفه را برعهده داشتند. آنها کارهای هنریشان از قبیل منظومه شمسی و مدار ماه را به بازدید کنندگان نشان میدادند و در موردشان توضیح میدادند. این دانشآموزان بروشورهایی را که تهیه کرده بودند و مقالههایی را که خودشان نوشته بودند نیز به بازدیدکنندگان میدادند.
غرفه کودک و نوجوان
غرفه کودک و نوجوان که توسط شرکت آوا استار مشغول به کار شده بود، برای آشنایی کودکان با نجوم برنامههای جالبی داشت. به دیوارهای غرفه اطلاعاتی در مورد نجوم نصب شده بود که به گفته صدیقه نوری، میزبان غرفه، اطلاعاتی بود که ممکن است بسیاری از مردم در مورد آن اطلاعات اشتباهی داشته باشند. مسابقهای با توجه به این اطلاعات ترتیب داده شده بود تا کودکان را به نجوم علاقمند کند. پوستر منظومه شمسی نیز با طراحی و رنگآمیزی که برای کودکان جالب باشد، به دیوار زده شده بود.
کافه آسترو
غرفه کافه آسترو که از سایتی به همین نام شکل گرفته بود، صور فلکی و افسانههای پشت آنها را بیان میکرد. همچنین تصاویر سه بعدی از کهکشان به دیوار زده بودند که بازدیدکنندگان میتوانستند با عینک سه بعدی آنها را تماشا کنند.
مرکز علوم و ستارهشناسی تهران
این غرفه متمرکز بر معرفی فعالیتهای خود بود و تلاش میکرد تا مردم را به کارگاهها و برنامههای رایگان خود نظیر باشگاه نجوم و فیزیک و انرژیهای تجدیدپذیر دعوت کند.
مرکز علوم و ستارهشناسی تهران کلاسهای نجوم را برای همه سنین برگزار میکند.
سازمان مردم نهاد ستاره پارسی
این سازمان ستارهشناسی را از به شکل آنلاین آموزش میدهد. افراد در این غرفه به کار ترویجی نجوم میپرداختند. آنها مسابقهای ترتیب دادهبودند، از مردم سوالاتی میپرسیدند و در نظر داشتند با یک صندوق قرعهکشی به آنها یک تلسکوپ جایزه بدهند.
شرکت رشد و توسعه دانش سپهر
در این غرفه بروشورهایی در مورد روز نجوم و کارگاههای نجومی ارائه میشد. این شرکت درصدد بود تا با نظرسنجی به بررسی نیازها و علاقمندیهای مردم بپردازد و با توجه به ترجیحات آنها برنامههایی داشته باشد.
فیلمهای نجومی و تابلوهایی از اشکال آسمانی نیز برای فروش موجود بود. پوسترهایی به عنوان هدیه نیز به بازدیدکنندگان داده میشد.
IOTA
انجمن بینالمللی اختفا و گرفت بخش خاورمیانه به معرفی فعالیتهای مرتبط به ستارگان متغیر و سیارات فراخورشیدی میپرداخت. دو کتاب منتشر شده توسط IOTA در مورد این موضوعات نیز معرفی شدند.
باشگاه نجوم برج میلاد
باشگاه نجوم برج میلاد در غرفهاش عضوگیری میکرد و تلسکوپی را در بالکن قرار داده بود تا بازدیدکنندگان با آن خورشید را ببینند و ماه را رصد کنند.
موسسه پژوهشی سایه
این موسسه که در خصوص نجوم خورشیدی فعال است، به شکل اختصاصی به رصد خورشید گرفتگیها و مطالعه آثار خورشید گرفتگی مشغول است. آنها خورشید گرفتگی را در اقصا نقاط دنیا رصد کرده، و در این زمینه مستنداتی ساختهاند.
این غرفه یک تلسکوپ خورشیدی برای علاقمندان، به خصوص دانشآموزان، به برج میلاد آورده بود تا بتوانند خورشید را رصد کنند.
مرکز نجوم آستان مقدس حرم عبدالعظیم (ری)
آموزش کار با اسطرلاب، محاسبه وزن افراد روی سیارات دیگر، طرح مفاهیم فیزیکی، پرسش و پاسخ نجومی، توضیح صور فلکی و معرفی کلاسهای مرکز نجوم قم، از جمله فعالیتهایی بود که این غرفه انجام میداد.
آنها همچنین حوالی غروب با تلسکوپ خورشید و ماه را رصد کردند.
انجمن نجوم شب افروز
غرفه انجمن نجوم شب افروز کتابهایی در زمینه نجوم را روی میزشان قرار داده بودند تا آنها را به علاقمندان نجوم معرفی کنند. آنها برای تعریف مفاهیم پایهای نجومی مانند سیاه چالهها، ماده تاریک و غیره نیز پوسترهایی چاپ کرده بودند.
تمرکز اصلی این غرفه بر توضیح قوانین گرانش، فضا و زمان بود که ماکت آن نیز توسط انجمن تهیه شده بود تا نشان دهد چگونه یک جسم سنگین میتواند فضا و زمان را خم کند.
همچنین وزن افراد روی سیارات دیگر محاسبه میشد.
مجله ساروس
ماهنامه الکترونیکی نجومی ساروس که از بهمن ماه سال گذشته و به شکل رایگان منتشر میشود، قصد دارد مباحث نجومی و علمی را به زبان ساده در اختیار مردم قراردهد.
در روز نجوم، این ماهنامه از بخش کمیک استریپ خود، که داستانی علمی به نام چرخ و فلک است و از قسمت اول آن از شماره آینده شروع میشود، رونمایی کرد.
افراد این غرفه همچنین برای سیاره نهم، سیارهای که تصور میشود ممکن است در منظومه شمسی موجود باشد، هشتگ Planet X را طراحی کرده بودند تا مردم برای آن نامی انتخاب کنند. در صورت قطعی شدن سیاره خواندن آن، اسامی برتر پیشنهادی برای مسئولین نامگذاری این سیاره در ناسا فرستاده میشود.
مسابقهای نیز با سوالات مرتبط با سیارات طراحی شده بود که بازدیدکنندگان میتوانستند با مراجعه به بطریهایی که در گوشه و کنار سالن قرار داده شده بود، برای یافتن پاسخها راهنمایی شوند.
انجمن نجوم دانشگاه خواجه نصیر
انجمن نجوم دانشگاه خواجه نصیر در مورد ساخت گلایدر و کاربردهای آن به بازدیدکنندگان اطلاعاتی ارائه میکرد. آنها همچنین مباحثی مانند مانورهای مداری، پرتاب فضاپیما به فضا، سیالات فراخورشیدی، نحوه کار با اسطرلاب و استخراج تقویم، داستان جالب اقامت اسکات کلی در فضا را نیز برای مردم توضیح میداد.
آنها مستندات نجومی
مجله نجوم
در این غرفه علاوه بر این که مجله نجوم به رایگان به مردم اهدا میشد، به سوالات نجومی نظیر انواع تلسکوپها، سفر به ماه و… نیز پاسخ داده میشد.
مرکز نجومی آوا استار
این مرکز نجومی که ساخت و تجهیز رصدخانه، نمایندگی برند سلسترون و برگزاری تورها و کلاسهای نجومی در مقاطع مختلف را برعهده دارد، متصدی برگزاری استارکاپ، اولین رقابت جامع نجومی است که آزمون کتبی، شفاهی و رصدی دارد.
معرفی ابزارهای نجومی، آموزش کار با آنها و معرفی مرکز از جمله مباحثی بود که در این غرفه طرح میشد.
مجله علمی ایران
اینجا جایی بود که بازدیدکنندگان میتوانستند عکسهای سه بعدی را با عینک ببینند و علاوه بر گرفتن کاتالوگ، عکسها و فیلمهای Timelaps را به عنوان هدیه دریافت کنند.
گروه نجومی روشنا
در این غرفه مجله روشنا و اسطرلاب به رایگان اهدا میشد و این گروه نجومی علاوه بر پاسخگویی به سوالات نجومی، به معرفی انرژیهای تجدید پذیر، به خصوص انرژی خورشیدی میپرداختند.
در این غرفه ماشین و اجاق خورشیدی، چراغ خورشیدی و سیستم روشنایی خورشیدی وجود داشت و علاقمندان میتوانستند فیلمهای مستندی را که از روند تهیه این وسایل ساخته شده بود، تهیه کنند.